Wykonanie

Cześć Wam, po krótkiej pojawiam się z tzw. przytupem! Tadammmm! Pysznie!
Dorsz, a raczej dorodny
dorsz, pieczony w ziołach,
maśle i
oliwie z oliwek, czytaj idealne połączenie ;-). Podałam z czerwonymi
ziemniakami, pieczonymi ze skórką. Mnniammmi!!Ci z Was, którzy są ze mną na fanpagu SmykWKuchni, doskonale wiedzą, że mój chwilowy brak blogowania oznaczał nic innego jak urlop i długo wyczekiwany wyjazd na narty. W tym roku najeździłam się za dwóch ;-) hehehh. Czasami zastanawiam się co takiego intrygującego jest w tym sporcie, że człowiek jest przez pól dnia na dworze, mimo chłodu czy wiatru, wjeżdża na tą górkę i zjeżdża i tak w koło ;-D. I ciągle mało, a jak widzisz że twój karnet jest ważny jeszcze tylko 15 minut, jesteś w stanie zrobić wszytko żeby przedostać się przez bramki ;-))).Ja narty pokochałam ponad pięć lat temu i jestem wierna tej pasji. Chociaż w tym roku postanowiłam, że przyszły wyjazd zaowocuje chociażby próbą zjechania na desce. Najwyżej
będę zjeżdżać na "liścia" a co?! ;-). A wy co wolicie deskę czy narty?

Wracam do naszego obiadu, i podaję listę składników niezbędnych do wykonania potrawy:-
DORSZ BAŁTYCKI-
ziemniaki (ja użyłam czerwonych)-
natka pietruszki, świeża
melisa-
masło-
oliwa z oliwek- sok z 1/3
cytryny (po upieczeniu)-
sól hawajska lub morska-
przyprawa do ryby- do ziemniaczków ulubione dodatki tj.
czosnek,
cebula,
masło,
sól

WYKONANIE:1.
Dorsza umyj, obierz z łusek, odetnij płetwy, głowę itd.2.
Rybę natrzyj
mieszanką przypraw i
ziół, wymieszaną z
masłem i
oliwą z oliwek.3.
Dorsza owiń w folię nie zbyt ciasno, ułóż na blaszce do pieczenia.4.
Ziemniaki umyj, natnij nożem, oprósz
solą.5. Każdy
ziemniak owiń folią, dodaj odrobinę
masła, lub
oliwy z oliwek jak lubisz, można również dodać kawałek
czosnku lub
cebulki wedle upodobań.5.
Ziemniaki wstaw do nagrzanego pieca (220 stopni C) na 40 minut. Po upływie tego czasu włóż
rybę i piecz 20 minut razem.6. Wyjmij i zjedz ;-)

Sosem z
ryby polej ziemniaczki,
rybę skrop sokiem z cytryny!Smacznego!!!!!