Wykonanie

Letni posiłek powinien charakteryzować się, kilkoma cechami takimi jak: lekkość, smakowitość (ba! nawet smykowitość ;-) ), być przygotowany z dostępnych, świeżych i sezonowych
owoców lub warzyw.I taki lunch dzisiaj Wam proponuję, przepyszne ravioli z
jagodami i
śmietanką. Danie jest proste w wykonaniu i nie przysporzy wiele trudności nawet początkującym kucharzom!
Jagody ubóstwiam, są przepyszne, same, czy też utarte z odrobioną
cukru, uwielbiam te fioletowe usta, które zdradzają wszystko... Kocham jagodzianki mojej mamy i teściowej, wypełnione po brzegi
jagodami...


SKŁADNIKI:- 300g
jagód (umytych)-
śmietanka-
cukier waniliowy-
cukier 3- 5 łyżek płaskichRAVIOLI SKŁADNIKI- 6
żółtek od kur z chowu z wolnego wybiegu- 300 g
mąki pszennej- 1,5 łyżki
oliwy z oliwek- 2 -4 łyżki letniej
wodyNa blacie formujemy kopczyk z
mąki, pośrodku robimy wgłębienie, wbijamy
żółtka i dodajemy
oliwę, za pomocą noża, zaczynamy zagniatać ciasto. Gdyby ciasto było zbyt wilgotne, dodajemy
mąki, zbyt twarde, łyżkę
wody. Za każdym razem ciasto wyrabia się troszkę inaczej, wpływają na to takie czynniki jak: wielkość
żółtek, wilgotność powietrza. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczka, odstawiamy na 10 min.Za pomocą wałka formujemy prostokąty.W odrębnej miseczce, mieszamy
jagody, z
cukrem i 1 łyżką
mąki pszennej.Na wycięte kwadraty, nakładamy
jagody, brzegi sklejamy za pomocą widelca.W dużym garnku zagotowujemy
wodę, solimy łyżeczkę
soli, na wrzątek wrzucamy ravioli, jak wypłyną na wierzch, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy gorące polane
śmietanką.


Przepyszne połączenie!Polecam!

Smacznego!Zapraszam na FB SmykWKuchni!

Pięknego dnia!