Wykonanie
Torcik
bezowy "Crema Gold" z
truskawkami i masą z
białej czekolady.. .Przepyszny...Delikatny...Subtelny...Do powstania tego deseru zainspirowała mnie delikatna kremowa pianka
kawy Jacobs Crema Gold. Chciałam aby ten deser podkreślił smak
kawy, dlatego stworzyłam lekkie i kruche
bezy o smaku Jacobs Crema Gold, jedwabisty i niezapomniany w smaku, rozpływający się w ustach, krem z dodatkiem
białej czekolady, połączony z dojrzewającymi w hiszpańskim słońcu
truskawkami, tak aby chwila spędzona z filiżanką
kawy była subtelną i niezapomnianą przyjemnością.Zapraszam na chwilę kawowej przyjemności....

SKŁADNIKI:NA
BEZY:- 3
białka- 4,5 łyżki
cukru- 1/2 łyżeczki
kawy Jacobs Crema Gold- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej
NA KREM:- 1/2
serka ricotta- 100 g
jogurtu bałkańskiego- 100g
serka homogenizowanego o smaku waniliowym- kilka ziarenek
wanilii- 100g
białej czekolady-
truskawkiNA KARMEL:- 3 łyżki
brązowego cukru- 1,5 łyżki
mioduDO DEKORACJI:- listki
melisy lub
mięty

WYKONANIE:
BEZY:


-
białka ubij na sztywno, na najwyższych obrotach miksera- dodaj
cukier, ubijaj tak długo aż piana będzie sztywna i szklista- dodaj
kawę i
mąkę ziemniaczaną- blaszkę wyłóż papierem do pieczenia- na papierze odrysuj 6 okręgów- na każdym okręgu rozłóż masę, zrób delikatne wgłębienia- pieczemy 65 minut w piekarniku na "1"



KREM:


- w naczyniu wymieszaj ze sobą
jogurt,
ricottę i
serek homogenizowany- w kąpieli
wodnej rozpuść
białą czekoladę- do masy dodaj rozpuszczoną
czekoladę, energicznie mieszając- wstaw do lodówki na 15 minut, w tym czasie masa zgęstnieje- w wgłębienia wprowadzamy krem z
białej czekolady- przekładamy osuszonymi
truskawkami- przykrywamy
bezą- na wierzch układamy ponownie 2łyżki masy i
truskawki










KARMEL:- w rondelku rozpuszczamy
cukier i
miód , ciągle mieszając, doprowadzamy do wrzenia- polewamy deser karmelem

SMACZNEGO!

Gwarantuję, że będzie to niezapomniana chwila ..;-)

Zapraszam na FB SmykWKuchni!Buziaki!Przepis bierze udział w konkursie: