Wykonanie
Kochani po krótkiej przerwie, spowodowanej urlopem ;-)) proponuję Wam przygotować prawdziwe i aromatyczne
mięsko - coś dla Panów ;-)Ja wybrałam
karkówkę, ale możecie wybrać
mięso jakie Wy lubicie najbardziej.

czego potrzebujemy:-
mięso około 1,5- 2kg- 20g
soli peklowej na 1kg
mięsa-
owoce jałowca- 6-7
liści laurowych-
rozmaryn gałązki
Mięso wkładamy do naczynia, zalewamy przegotowaną
wodą wymieszaną z
solą peklową (według instrukcji na opakowaniu tj. 20g
soli na 1 kg
mięsa), dodajemy około 8-10
owoców jałowca,
liście laurowe i kilka gałązek
rozmarynu.
Mięso powinno być całkowicie zalane
wodą. Wstawiamy do lodówki na 4- 7 dni.
Mięso się pekluję. Codziennie rano i wieczorem obracamy
mięso. Jeśli nie macie tylu czasu możecie
mięso ponakłuwać szpikulcem i peklować 1,5- 2 dni. Dzięki takiemu przygotowaniu
karkówka będzie bardzo aromatyczna i cała różowa po upieczeniu.

Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wylewamy zalewę. Wkładamy do żaroodpornego naczynia,
mięsa już lepiej nie solić, bo będzie za słone, polewamy
oliwą z oliwy, nacieramy świeżym
tymiankiem i
rozmarynem, posypujemy
majerankiem. Na wierzchu
mięsa pozostawiam
rozmaryn i
tymianek. Dodatkowo możecie posypać ulubioną
przyprawą. Pieczemy w temp. około 180 stop. C. około 1,5 godz, w zależności od wielkości, w
między czasie podlewając
wywarem, który się wytworzy. Ja piekę cały czas pod przykryciem wtedy
mięso będzie bardziej wilgotne (np. jako
wędlina na kanapki) , można w połowie pieczenia odkryć, będzie bardziej chrupiące (jako pieczeń do obiadu).


Oczywiście otrzymany
wywar możecie wykorzystać jako bazę do sosu. Rewelacja! ;-)
Mięso w taki sposób możecie wykorzystywać jako
wędlinę na kanapki, lub jako pieczeń na obiad ;-)Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu ;-)pozdrawiam cieplutko i życzę Smacznego ;-)))))P.S.Kochani mam ogromną prośbę, jeśli moje przepisy Wam się podobają, albo macie jakieś uwagi lub propozycje, odnośnie zdjęć, opisów czegokolwiek, proszę piszcie je w komentarzach poniżej na blogu, będzie mi bardzo miło jak coś skrobniecie, chociażby cokolwiek. Dziękuję za wszystkie odwiedziny dotychczasowe i "lubię to" na FB. ;-)) i oczywiście
dajcie koniecznie znać jak coś ugotujecie ;-)))) Buuuuuziaki ;*