ßßß Cookit - przepis na Pieczony karczek Ewy Wachowicz

Pieczony karczek Ewy Wachowicz

nazwa

Wykonanie

Moja pieczeń świąteczna już gotowa.
Tym razem piekłam karczek i skorzystałam z przepisu Ewy Wachowicz.
Mięso jest kruche, ale nie przesadnie, ładnie się kroi,
a aromatyczna i dosyć pikantna panierka,
fajnie podkręca smak każdego plastra wędliny.
Oczywiście pieczeń można podać także na ciepło, np. na świąteczny obiad,
a wywar spod mięsa wykorzystać do zrobienia sosu.
Polecam :)
Składniki:
ok. 2 kg karkówki na pieczeń
3 łyżki oleju
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
marynata:
1 łyżeczka ziaren jałowca
2 łyżeczki ziela angielskiego
2 łyżeczki pieprzu
4 liście laurowe
4 goździki
4 ząbki czosnku
2 łyżki soli
Sposób wykonania:
Przygotować marynatę. Jałowiec, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i goździki umieścić w moździerzu i zmiażdżyć. Przyprawy można też zmiksować blenderem.
Na suchej patelni rozgrzać sól. Dodać rozdrobnione przyprawy i chwilę podgrzewać mieszając. Wysoka temperatura uwolni z ziół wszystkie olejki eteryczne. Mieszankę zdjąć z patelni. Dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek i wymieszać. Mięso dobrze natrzeć przygotowaną marynatą. Szczelnie zawinąć lub umieścić w zakrytym naczyniu i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Olej rozgrzać na patelni. Zamarynowane mięso obsmażyć ze wszystkich stron.
Obsmażone umieścić w żaroodpornym naczyniu, bądź gęsiarce.
Wino wlać na patelnię i chwilkę podgrzewać, aby "zebrać" z patelni wszystkie smaki. Wlać do mięsa. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200C ok. 2 godzin.
W czasie pieczenia, co 15-20 minut, polewać mięso sosem spod pieczeni. Gdyby sos bardzo odparował, należy dolać bulionu, lub wody.
Smacznego :)
Źródło przepisu TU
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/04/Pieczony-karczek-Ewy-Wachowicz.html