Wykonanie
Witam z racji, że to 100 post oraz tego, że dziś pierwszy raz wędziłem w nowym piecyku to i przedstawiam wam moje wyroby.
Boczek,
szynki i
schaby wszystkie swojskie bez grama ulepszaczy tylko
przyprawy i dym.Składniki:
mięso (
szynka,
schab,
karkówka),
boczekpeklosól lub
sól i saletra
jałowiecprzyprawy(
liść laurowy,
zioła prowansalskie,
ziele angielskie,
pieprz)Wykonanie:
Mięso myjemy i dzielimy na pożądane kawałki.Z peklosoli i przypraw przygotowujemy zalewę ja na 1 kg
mięsa daję ok 2,5 - 3 łyżki stołowe poklosoli na 0,7l
wody reszta przypraw wedle uznania i smaku.Po zrobieniu zalewy czekamy aż ostygnie i zanurzamy w niej
mięso. Jeżeli mamy strzykawkę z igłą można nastrzyknąć solanką
mięso nie jest to konieczne. Zamoczone
mięso trzymamy w zalewie od5 do 14 dni w chłodnym miejscu codziennie przewracając
mięso.po peklowaniu sznurujemy
mięso i wieszamy rozgrzanym wędzarniku. Wędzimy wedle uznania od 3 do nawet 12 godzin do uzyskania odpowiedniego koloru.