ßßß Cookit - przepis na 100. Wędzonki i boczki

100. Wędzonki i boczki

nazwa

Składniki

Wykonanie

Witam z racji, że to 100 post oraz tego, że dziś pierwszy raz wędziłem w nowym piecyku to i przedstawiam wam moje wyroby. Boczek, szynki i schaby wszystkie swojskie bez grama ulepszaczy tylko przyprawy i dym.
Składniki:
mięso (szynka, schab,karkówka), boczek
peklosól lub sól i saletra
jałowiec
przyprawy( liść laurowy, zioła prowansalskie, ziele angielskie, pieprz)
Wykonanie:
Mięso myjemy i dzielimy na pożądane kawałki.
Z peklosoli i przypraw przygotowujemy zalewę ja na 1 kg mięsa daję ok 2,5 - 3 łyżki stołowe poklosoli na 0,7l wody reszta przypraw wedle uznania i smaku.
Po zrobieniu zalewy czekamy aż ostygnie i zanurzamy w niej mięso. Jeżeli mamy strzykawkę z igłą można nastrzyknąć solanką mięso nie jest to konieczne. Zamoczone mięso trzymamy w zalewie od5 do 14 dni w chłodnym miejscu codziennie przewracając mięso.
po peklowaniu sznurujemy mięso i wieszamy rozgrzanym wędzarniku. Wędzimy wedle uznania od 3 do nawet 12 godzin do uzyskania odpowiedniego koloru.
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/05/100-wedzonki-i-boczki.html