Wykonanie
Często
szynki sprzedawane w sklepach niewiele mają wspólnego z prawdziwym
mięsem. Pełno w nich konserwantów, barwników itp. Dlatego często sama przyrządzam własne domowe
szynki- tym razem w marynacie majonezowej.

Składniki:1,2 kg
szynki wieprzowejskładniki na zalewę:2 litry
wody2 łyżki
majeranku1 łyżki
przyprawy typu
Vegeta2 łyżki
majonezu4 ząbki
czosnku1/4 szklanki
solilistek laurowyziele angielskiesiatka spożywcza na
szynkęWykonanie:
Mięso opłukać, natrzeć
solą i zostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia. Następnie
mięso opłukać , włożyć do siatki spożywczej. Z podanych składników ugotować zalewę i do gorącej włożyć przygotowane
mięso, gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Po czym zostawić w zalewie w chłodnym miejscu do następnego dnia.

Następnego dnia wyjąć
szynki, zagotować zalewę, ponownie włożyć do gotującej się zalewy i gotować 45 minut. Po ugotowaniu wyjąć z zalewy i wystudzić. Podawać do obiadu z sosami lub na kanapki.