Wykonanie
Idealne ciasto dla osób nie przepadających za bardzo słodkimi deserami. Połączenie
ciasta drożdżowego z kwaśną
śliwką jest wyśmienite!

Składniki:25 dag
mąki8 dag
cukru1
jajko2 łyżki
masła2 dag
drożdży½ szklanki
mleka1
aromat cytrynowy½ kg
śliwektłuszcz do formyrozmącone
jajko do smarowaniaSkładniki na kruszonkę:3 łyżki
mąki3 łyżki
cukru3 łyżki
masła½ łyżeczki
cynamonuWykonanie placka:
Drożdże rozrobić w odrobinie
mleka z łyżeczką
cukru i
mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Jajko utrzeć z
cukrem, wymieszać z
mąką z ciepłym
mlekiem i rozczynem
drożdżowym. Wyrobić ręką ciasto, dodać rozpuszczone
masło, aromat i jeszcze chwilę wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Odłożyć dwie łyżki ciasta. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, posmarować rozmąconym
jajkiem i położyć na nim połówki
śliwek.

Składniki na kruszonkę połączyć z odłożonym
ciastem drożdżowym i przyrządzić kruszonkę. Posypać
śliwki i piec w temperaturze 180 stopni 35 minut.