Wykonanie
Bardzo lubię tą
sałatkę. Idealnie pasuje do każdego obiadu, a dodatkowo dzięki
kurkumie ma piękny żółty kolor :)

Składniki:3 kg
ogórków,½ kg
cebuli,3 ząbki
czosnku,2 świeże
papryki,1 torebka
gorczycy,2 łyżki
soli,1 pęczek
natki pietruszki lub
selera.Składniki na zalewę:1 ½ szklanki
octu,1 ½ szklanki
cukru,1 torebka
kurkumy,Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Paprykę z
cebulą drobno posiekać. Wymieszać razem, posolić i odstawić na 2 godziny. W
między czasie przygotować zalewę, zagotować
ocet, wsypać
cukier, zdjąć z ognia i mieszać do rozpuszczenia
cukru, wsypać
kurkumę. Do wyparzonych słoików wkładamy odstaną, odciśniętą z
wody sałatkę, dodajemy po kilka ziaren
gorczycy i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy przez 25 minut od momentu zagotowania.