ßßß
Trzecia odsłona moich przetworów ogórkowych to: ogórki w słodko-kwaśnej marynacie - przepis wyszperany w internacie, który i mponuje bogactwem składników i ma mój ulubiony ocet jabłkowy w składzie :)Składniki:2 kg ogórków6 cebul, średnich2 papryki (zielona lub czerwona wg. uznania - ja dałam czerwoną dla kontrastu)3 ząbki czosnku3 łyżki soliSkładniki na zalewę:700 ml (3 szklanki) octu jabłkowego *2 szklanki cukru2 łyżki gorczycy1,5 łyżeczki nasion selera (nie miałam, wiec pominęłam)0,5 łyżeczki całych goździków1 łyżka mielonej kurkumyOgórki umyć, nie obierać! Pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki. Paprykę wymyć, przekroić na pół, pozbyć się nasion, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, i pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać: ogórki z cebulą, papryką, czosnkiem i solą. Odstawić na ok 3 godz.ZalewaDo garnka wlać ocet jabłkowy, dodać cukier, nasiona gorczycy, nasiona selera, goździki i kurkuma, zagotować.Powstały sok z ogórków wlać do zalewy, podgrzać.Sałatkę ogórkową przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą. Starannie zakręcić, ustawić słoiki do góry dnem na 5 minut, aby się uszczelniły. Jeżeli słoiki nie zaciągnęły to pasteryzować od zagotowania wody 10 min.* Jeśli używamy zwykły ocet to należy zmniejszyć do 2 szklanekSmacznego :)Źródło przepisu: allrecipes - David