ßßß Cookit - przepis na Ogórki w słodko-kwaśnej marynacie - przetwory

Ogórki w słodko-kwaśnej marynacie - przetwory

nazwa

Wykonanie

Trzecia odsłona moich przetworów ogórkowych to: ogórki w słodko-kwaśnej marynacie - przepis wyszperany w internacie, który i mponuje bogactwem składników i ma mój ulubiony ocet jabłkowy w składzie :)
Składniki:
2 kg ogórków
6 cebul, średnich
2 papryki (zielona lub czerwona wg. uznania - ja dałam czerwoną dla kontrastu)
3 ząbki czosnku
3 łyżki soli
Składniki na zalewę:
700 ml (3 szklanki) octu jabłkowego *
2 szklanki cukru
2 łyżki gorczycy
1,5 łyżeczki nasion selera (nie miałam, wiec pominęłam)
0,5 łyżeczki całych goździków
1 łyżka mielonej kurkumy
Ogórki umyć, nie obierać! Pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki. Paprykę wymyć, przekroić na pół, pozbyć się nasion, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, i pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać: ogórki z cebulą, papryką, czosnkiem i solą. Odstawić na ok 3 godz.
Zalewa
Do garnka wlać ocet jabłkowy, dodać cukier, nasiona gorczycy, nasiona selera, goździki i kurkuma, zagotować.
Powstały sok z ogórków wlać do zalewy, podgrzać.
Sałatkę ogórkową przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą. Starannie zakręcić, ustawić słoiki do góry dnem na 5 minut, aby się uszczelniły. Jeżeli słoiki nie zaciągnęły to pasteryzować od zagotowania wody 10 min.
* Jeśli używamy zwykły ocet to należy zmniejszyć do 2 szklanek
Smacznego :)
Źródło przepisu: allrecipes - David
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2014/07/ogorki-w-sodko-kwasnej-marynacie.html