Wykonanie

Trzecia odsłona moich
przetworów ogórkowych to:
ogórki w słodko-kwaśnej marynacie - przepis wyszperany w internacie, który i mponuje bogactwem składników i ma mój ulubiony
ocet jabłkowy w składzie :)Składniki:2 kg
ogórków6
cebul, średnich2
papryki (zielona lub czerwona wg. uznania - ja dałam czerwoną dla kontrastu)3 ząbki
czosnku3 łyżki
soliSkładniki na zalewę:700 ml (3 szklanki)
octu jabłkowego *2 szklanki
cukru2 łyżki
gorczycy1,5 łyżeczki nasion
selera (nie miałam, wiec pominęłam)0,5 łyżeczki całych
goździków1 łyżka mielonej
kurkumyOgórki umyć, nie obierać! Pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki.
Paprykę wymyć, przekroić na pół, pozbyć się nasion, pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, i pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać:
ogórki z
cebulą,
papryką,
czosnkiem i
solą. Odstawić na ok 3 godz.ZalewaDo garnka wlać
ocet jabłkowy, dodać
cukier, nasiona
gorczycy, nasiona
selera,
goździki i
kurkuma, zagotować.Powstały sok z
ogórków wlać do zalewy, podgrzać.
Sałatkę ogórkową przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą. Starannie zakręcić, ustawić słoiki do góry dnem na 5 minut, aby się uszczelniły. Jeżeli słoiki nie zaciągnęły to pasteryzować od zagotowania
wody 10 min.* Jeśli używamy zwykły
ocet to należy zmniejszyć do 2 szklanekSmacznego :)Źródło przepisu: allrecipes - David