Pierożki nietypowo- pieczone z farszem pieczarkowo- jaglanym.Składniki:1 i 3/4 szklanki mąki4 jajka1 żółtko jaja120 ml kwaśnej śmietany8 dag kaszy jaglanej4 łyżki masła12 dag pieczarek½ łyżeczki proszku do pieczeniasól do smakupieprz do smakunatka pietruszkiWykonanie:Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać szczyptę soli, wiórki masła, 1 jajko, śmietanę i zagnieść ciasto- odstawić do lodówki. Kaszę wrzucić do wrzątku i gotować przez 15 minut. Pozostałe jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę, tak samo pieczarki i wymieszać z pokrojoną natką pietruszki i ugotowaną kaszą, całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Rozwałkować kruche ciasto na wysypanej mąką stolnicy- kroić na kwadraty o boku 10 cm, nakładać po łyżce farszu na jeden kwadrat i skleić widelcem pierożki. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni.