Wykonanie
Prosty w przygotowaniu, pyszny i bardzo efektowny :) Tak przyrządzony pasztet skusi nawet największego niejadka ! :)

Składniki:30 dag
szynki drobiowej60 dag
zielonego groszku (może być mrożony)¼ kostki
masła3 łyżki
mąki1 szklanka
mleka1
bułka4
jajkasól do smaku
pieprz do smakuWykonanie:
Bułkę namoczyć w odrobinie
mleka, następnie odcisnąć i zmielić razem z
szynka.

Stopić 1 łyżkę
masła, dodać
mąkę- zasmażyć, po czym wlać gorące
mleko. Doprawić do smaku i mieszając gotować powoli około 10 minut. Resztę
masła stopić, dodać
groszek,

posolić i dusić przez 15 minut, następnie zmiksować.

Dodać 2
żółtka, wystudzoną zasmażkę i pianę ubitą z 2
białek.

Pozostałe 2
żółtka i pianę ubitą z 2
białek, namoczoną
bułkę dodać do masy z
szynki i lekko wymieszać.

Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę
groszkową, następnie masę
szynkową. Górę nakryć papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.