ßßß Cookit - przepis na Pierożki greckie z jajkiem smażone na głębokim tłuszczu

Pierożki greckie z jajkiem smażone na głębokim tłuszczu

nazwa

Wykonanie

Zmodyfikowany przepis na Tiropitakia - czyli greckie pierożki serowe. Ciasto wykonałam z dodatkiem serka homogenizowanego, farsz natomiast zastąpiłam jajkiem. Wyszło pysznie !
Składniki na ciasto:
1 opakowanie twarożku homogenizowanego
25 dag mąki
12,5 dag masła
sól do smaku
mielony kminek do smaku
składniki na nadzienie:
4 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Z podanych składników zagęścić ciasto i odstawić na 15 minut.
Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać krążki dużą szklanka, umieścić na spodku na każdym wbić po jednym jajku, posypać solą i pieprzem, zlepić brzegi i uformować pierożki.
Rozgrzać olej i na bardzo gorący włożyć pierożki i usmażyć na rumiano z obu stron. Podawać od razu po usmażeni na liściach sałaty.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/11/pierozki-greckie-z-jajkiem-smazone-na.html