Wykonanie
Moja ulubiona drożdżówka- jest delikatna, długo pozostaje świeża. Smakuje wybornie z
masłem,
dżemem, a nawet sama bez dodatków.

Składniki:3 szklanki
mąki1/3 szklanki
mleka2 łyżki
drożdży6 łyżek
cukru½ kostki
masła2
jajka½ szklanki przetartej dyni½ łyżeczki
soli1
cukier waniliowy1
aromat do ciast dowolnytłuszcz do formy1
jajko do smarowania ciastaWykonanie:W podgrzanym
mleku rozpuścić
drożdże, dodać przecier z dyni, 1 szklankę
mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie dodać resztę
maki, utarte na parze
jajko,
sól do smaku, aromat o dowolnym smaku (kilka kropel),
cukier waniliowy i całość dobrze wyrobić.

Pod koniec wlać rozpuszczone
masło i jeszcze chwilę wyrobić. Jeszcze raz odstawić na około 50 minut, po czym włożyć do wysmarowanej formy, posmarować rozmąconym
jajkiem i piec w temperaturze 190 stopni około 45 minut.