Wykonanie
Kolorowa wersja tradycyjnej zebry :)

Składniki:10 dag
buraczków ćwikłowych,7 kropli
czerwonego barwnika spożywczego,1 kostka
masła lub
margaryny30 dag
cukru,5 jaj,35 dag
mąki pszennej,1
proszek do pieczenia,15 dag kwaśnej
śmietany,1
aromat cytrynowy,tłuszcz do formy,
wiórki kokosowe do formy.Wykonanie:
Buraczki ugotować, obrać ,zmiksować i wymieszać z barwnikiem.
Masło utrzeć z
cukrem , dodając kolejno
jajka.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać do utartej masy razem ze
śmietaną i jeszcze raz dokładnie utrzeć.

Foremkę keksówkę posmarować tłuszczem, posypać wiórkami a ciasto podzielić na dwie części. Do jednej połowy ciasta dodać mus buraczany i dokładnie wymieszać, a do drugiej części kilka kropel aromatu.

Nakładać na przemian ciasto buraczane z
ciastem jasnym. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 175 stopni około 55 minut.