Wykonanie
Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. (źródło: www.poradnikzdrowie.pl)Polecam także:Deser z
kaszy jaglanejPaluchy jaglane z
seleremSałatka z
kaszą jaglaną
Składniki:1 szklanka
kaszy jaglanej1 szklanka
mleka3 dag
masła lub
margaryny2
jaja10 dag
cukru25-50 dag
suszone śliwkisólcynamontłuszcz i posypka do formyWykonanie:
Kaszę ugotować na sypko na
mleku i wodzie (w równej ilości) z dodatkiem
masła,
cynamonu i
soli do smaku.
Śliwki pokroić.

Przestudzoną
kaszę razem z
żółtkami utrzeć i dodać pokrojone
śliwki. Dodać sztywno ubitą piane z
białek, wymieszać, przełożyć do przygotowanej formy i zapiec w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Podawać posypaną
cukrem pudrem z
cynamonem.