ßßß Cookit - przepis na Fasolowe kotleciki

Fasolowe kotleciki

nazwa

Wykonanie

Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. Wszystkie odmiany zawierają dużo białkaroślinnego. Różnią się składem pierwiastków mineralnych i wartością energetyczną. Jest bogata w potas, wapń i fosfor.(źródło http://www.poradnikzdrowie.pl). Kolejnych atutów tej strączkowej rośliny jest wiele. Co najważniejsze jest po prostu pyszna. Dziś u mnie na obiad złociste kotleciki z białej fasoli.
Składniki:
1 kg białej fasoli
3 marchewki
3 jaja
3 cebule
1 łyżka margaryny
sól czosnkowa
pieprz
majeranek
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
Fasolę namoczyć dzień wcześniej, gotować na wolnym ogniu i w połowie gotowania włożyć marchewki
- następnie ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę zeszklić na margarynie, dodać do ugotowanej, ostudzonej fasoli i zmielić razem z marchewką.
Następnie przyprawić do smaku, wymieszać z jajkami i gdy masa jest za rzadka wsypać odpowiednią ilość bułki tartej. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Można podawać na Wigilię z sosem grzybowym.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/12/fasolowe-kotleciki.html