Wykonanie
Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków
fasoli. Wszystkie odmiany zawierają dużo białkaroślinnego. Różnią się składem pierwiastków mineralnych i wartością energetyczną. Jest bogata w potas, wapń i fosfor.(źródło http://www.poradnikzdrowie.pl). Kolejnych atutów tej strączkowej rośliny jest wiele. Co najważniejsze jest po prostu pyszna. Dziś u mnie na obiad złociste kotleciki z
białej fasoli.
Składniki:1 kg
białej fasoli3
marchewki3
jaja3
cebule1 łyżka
margarynysól czosnkowa
pieprzmajeranekbułka tartaolej do smażeniaWykonanie:
Fasolę namoczyć dzień wcześniej, gotować na wolnym ogniu i w połowie gotowania włożyć
marchewki- następnie ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Cebulę zeszklić na
margarynie, dodać do ugotowanej, ostudzonej
fasoli i zmielić razem z
marchewką.
Następnie przyprawić do smaku, wymieszać z
jajkami i gdy masa jest za rzadka wsypać odpowiednią ilość
bułki tartej. Formować małe kotleciki, obtaczać w
bułce tartej i smażyć na
oleju. Można podawać na Wigilię z
sosem grzybowym.