Wykonanie
Kaczka to tradycyjne, staropolskie danie, szlachetnie wśród drobiu i wykwintne w smaku ale jednocześnie łatwe do przygotowania.
Mięso kacze w smaku różni się od
mięsa kurcząt czy
indyków, ze względu na większą zawartość tłuszczu. Dlatego też ma swoich zwolenników, ale również wielu zagorzałych przeciwników.

Składniki:1 wypatroszona
kaczka2
marchewki2
cebule2 ząbki
czosnku2 kwaśne
jabłka½ łyżeczki
cynamonuSólPieprzDżem morelowy (najlepiej z własnej spiżarni)Wykonanie:
Kaczkę umyć, osuszyć i natrzeć
solą,
pieprzem i startą jedną
cebulą. Z zewnątrz posmarować
dżemem, ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze 180 stopni 45 minut, polewając wytworzonym sosem. Odwrócić na drugą stronę i dopiec następne 45 minut.
Marchewkę i
jabłka obrać, drobno pokroić i ugotować z małej ilości
wody do miękkości. Następnie zmiksować razem z jedną
cebulą,
czosnkiem i
cynamonem. Ugotowaną
kaczkę wyporcjować i polać gotowym musem.