ßßß Cookit - przepis na Kaczka z dżemem morelowym, podana z musem jabłkowym

Kaczka z dżemem morelowym, podana z musem jabłkowym

nazwa

Wykonanie

Kaczka to tradycyjne, staropolskie danie, szlachetnie wśród drobiu i wykwintne w smaku ale jednocześnie łatwe do przygotowania. Mięso kacze w smaku różni się od mięsa kurcząt czy indyków, ze względu na większą zawartość tłuszczu. Dlatego też ma swoich zwolenników, ale również wielu zagorzałych przeciwników.
Składniki:
1 wypatroszona kaczka
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 kwaśne jabłka
½ łyżeczki cynamonu
Sól
Pieprz
Dżem morelowy (najlepiej z własnej spiżarni)
Wykonanie:
Kaczkę umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i startą jedną cebulą. Z zewnątrz posmarować dżemem, ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze 180 stopni 45 minut, polewając wytworzonym sosem. Odwrócić na drugą stronę i dopiec następne 45 minut. Marchewkę i jabłka obrać, drobno pokroić i ugotować z małej ilości wody do miękkości. Następnie zmiksować razem z jedną cebulą, czosnkiem i cynamonem. Ugotowaną kaczkę wyporcjować i polać gotowym musem.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/09/kaczka-z-dzemem-morelowym-podana-z.html