Wykonanie
Stonoga- nazywana również przez niektórych dżdżownicą to ciasto, które co roku robię na urodziny młodszej siostry. Długi przekładaniec wygląda i smakuje słodko! Idealny na dziecięce przyjęcia.
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2013_slash_07_slash_stonoga-dzdzownica-ciasto-przekadane/l/-364233873.JPG)
Składniki:4
jaja25 dag
cukru25 dag
mąki tortowej8 łyżek ciepłej10 łyżek
oleju3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoKilka kropli
aromatu waniliowegoKREM:3
żółtka1 całe
jajo½ szklanki
cukru1 i ½ szklanki
mleka3 łyżki
mąki ziemniaczanejCukier wanilinowyKostka
masłaWYKONANIE:KREM:
Jajo i
żółtka utrzeć z
cukrem wanilinowym, następnie dodawać
mąkę (jednocześnie mieszając). Zagotować
mleko, dodać
jaja z
cukrem i
mąką- mieszać na gorącym ogniu aż masa zgęstnieje. W międzyczasie rozetrzeć
masło, które połączyć z gorącą masą.
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2013_slash_07_slash_stonoga-dzdzownica-ciasto-przekadane/l/888853686.jpg)
CIASTO:
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać
mąkę,
olej,
proszek do pieczenia,
wodę. W drugim pojemniku ubić pianę z
białek i dodać do ciasta, które ostatecznie podzielić na dwie porcje. Do jednej części dodać
kakao, do drugiej aromat. Ciasto przełożyć do wąskich foremek i piec w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut. Po upieczeniu pokroić je w dwu-centymetrowe kromki i przekładać na przemian (raz ciemne, raz jasne) kremem.Ciasto można ozdobić cukiereczkami