Kalarepa jest bardzo cennym warzywem, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Jest bogata w witaminy i sole mineralne. Co najważniejsze jest typowo Polska, łatwo dostępna i niedroga. Uwielbiam potrawy z jej użyciem w roli głównej.Składniki:3 kalarepy20 dag mięsa mielonegoJajkopół szklanki bułki tartejłyżeczka vegety2 ząbki czosnkuMała cebulaSól, pieprz5 dag sera żółtegoOlej do smażeniaWykonanie:Wydrążyć środek kalarepy, zostawiając warstwę ok. 1 cm grubości. Wnętrz pokroić drobno i zasmażyć razem z mięsem przez ok. 10 minut. Wcześniej dodać do mięsa 1 jajko, pieprz, sól, czosnek, bułkę tartą i pokrojoną cebulkę. Przygotowany (usmażony) farsz nakładać do kalarep. Na wierzch dodać starty lub pokrojony w plastry ser. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez ok. 30 minut.