ßßß Cookit - przepis na Kalarepa nadziewana

Kalarepa nadziewana

nazwa

Wykonanie

Kalarepa jest bardzo cennym warzywem, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Jest bogata w witaminy i sole mineralne. Co najważniejsze jest typowo Polska, łatwo dostępna i niedroga. Uwielbiam potrawy z jej użyciem w roli głównej.
Składniki:
3 kalarepy
20 dag mięsa mielonego
Jajko
pół szklanki bułki tartej
łyżeczka vegety
2 ząbki czosnku
Mała cebula
Sól, pieprz
5 dag sera żółtego
Olej do smażenia
Wykonanie:
Wydrążyć środek kalarepy, zostawiając warstwę ok. 1 cm grubości. Wnętrz pokroić drobno i zasmażyć razem z mięsem przez ok. 10 minut. Wcześniej dodać do mięsa 1 jajko, pieprz, sól, czosnek, bułkę tartą i pokrojoną cebulkę. Przygotowany (usmażony) farsz nakładać do kalarep. Na wierzch dodać starty lub pokrojony w plastry ser. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez ok. 30 minut.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/04/kalarepa-nadziewana.html