Wykonanie
Moja dzisiejsza kolacja :) tak spodobała się mojemu mężczyźnie, że mimo iż nie jest specjalnym fanem sałatek, to poprosił o porcje dla niego.Potrzebne składniki na 1 porcję:-
Pierś z kurczaka wędzona 50 g-
Szpinak liście świeże 30 g-
kiełki lucerny 10 g- ugotowane
białko 1
jajka (ja
żółtko pominęłam) około 40 g-
ser Arla Apetina classic (w kosteczkach) 15 g-
papryczka jalapeno ze słoika 5 g-
oliwki czarne 5 g (2-3 szt)Do przygotowania sosu:-
ocet winny z
białego wina 1 mała łyżeczka-
majonez Winiary 1 mała łyżeczka-
musztarda Dijon Kamis 1 mała łyżeczka-
woda przygotowana 2 łyżki- ulubione
przyprawy 0,5 łyżeczki (ja wybrałam czubrzycę zieloną)- słodzik w płynie
Szpinak wykładamy na talerzu.
Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki,
białko jajka w dużą kostkę i wykładamy na
szpinaku. Na to wykładamy
kiełki lucerny,
ser Arla, drobno pokrojone papryczkę oraz
oliwki.W malutkim naczyniu łączymy
majonez,
musztardę i
ocet winny - wszystko razem mieszamy. Dodajemy
przyprawy,
wodę oraz słodzik w płynie (aby przełamać kwaskowaty smak) - ponownie mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy
sałatkę. I gotowe! szybko, zdrowo i pysznie!
Składniki odżywcze dla 1 porcji:
Białko: 19,06 gWęglowodany: 2 , 11 gTłuszcze: 10 , 86 gKcal: 182