Wykonanie
Żeby nie było, że umiem piec tylko serniki - dla odmiany ciasto
czekoladowo-
kawowe! A tak na marginesie to przepis na pożegnanie diety wysokotłuszczowej, ponieważ żadna dieta nie może trwać wiecznie... Kolejne przepisy będą również dietetyczne aczkolwiek bardziej zbilansowane tj. niskowęglowodanowe oraz niskotłuszczowe.Składniki ciasta:- mielone
siemię lniane 50 g- sojavit -
białko sojowe 35 g-
wiórki kokosowe 20 g- 4
jajka (
białka i
żółtka osobno)-
śmietana kwaśna gęsta 18% (u mnie w butelce firmy JAGR)-
woda gazowana około 150 ml-
olejek arakowy do ciast- łyżeczka
sody do pieczenia-
cynamon 1 g (1/5 łyżeczki)-
kakao odtłuszczone 10 g (około 1,5-2 łyżeczki)-
kawa rozpuszczalna 2,5 łyżeczkiNa polewę:-
olej kokosowy 25 g-
mleko kokosowe z puszki 60 g-
kakao odtłuszczone ok 3 g (pół łyżeczki)-
gorzka czekolada 90% Wawel 4 g (około 1 kostka)Piekarnik nagrzać do 170°C. Małą blaszkę 24x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać beztłuszczowym sprayem.Wiórki, siemię,
białko sojowe,
sodę oraz
wodę gazowaną wymieszać razem. Następnie dodać
śmietanę i wymieszać, później
żółtka jaj i ponownie wymieszać. Dosypać
kakao,
cynamon oraz dolać słodzik w płynie i
aromat do ciast. Dokładnie wymieszać i dodać
kawę rozpuszczalną.
Białka ubić z
solą na sztywną pianę. Połączyć
białka z masą
czekoladowo-
kawową. Ciasto wylać na blaszkę, piec około 25-30 minut - do suchego patyczka.W czasie pieczenia przygotowujemy polewę,
olej kokosowy i kostkę
gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Następnie dodajemy
mleko kokosowe (w temp. pokojowej) oraz odtłuszczone
kakao. Dokładnie mieszamy.Po upieczeniu ciasta wylewamy na nie polewę i dokładnie rozsmarowujemy po całości. Pozostawiamy do ostudzenia i zastygnięcia polewy.
Składniki odżywcze w 100 g ciasta (całość u mnie 575 g):
Białko: 12,67 gWęglowodany: 1 , 82 gTłuszcze: 19 , 15 gKcal: 234Dla 1 porcji 25 g:
Białko: 3,16 gWęglowodany: 0 , 45 gTłuszcze: 4 , 78 gKcal: 59