Wykonanie
Proste ciasto, bazujące na poprzednim przepisie na ciasto
marchewkowe :)Składniki:- mielone
wiórki kokosowe 40 g + 5 g na wierzch ciasta- sojavit 85
białko sojowe 30 g- 5
białek jaj- 2
żółtka jaj-
mleko kokosowe z puszki (np. firmy Kier) 25 g- 5 ml
oliwy z oliwek- 0,5 łyżeczki
sody- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia-
kakao odtłuszczone (np. firmy Wawel) 5 g-
czekolada gorzka 90% (np. firmy Wawel) 25 g- słodzik w płynie (stosunkowo dużo ponieważ
kakao i
czekolada są gorzkie)-
masło 50 g-
olejek arakowy do ciast - kilka kropel- szczypta
soli do piany z
białekSchemat jest podobny, sypkie składniki mieszamy razem, dodajemy
oliwę, olejek do ciast, 2
żółtka, oraz słodzik w płynie i dokładnie mieszamy łyżką.
Masło rozpuszczamy na patelni dodając do niego
gorzką czekoladę. Rozpuszczoną masę
czekoladową przekładamy do miski z
ciastem, ponownie mieszamy po czym dodajemy
mleko kokosowe i znów mieszamy do połączenia składników.Piekarnik nagrzewamy do 165 ºC. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy sprayem beztłuszczowym Pam.
Białka ubijamy z
solą na sztywną pianę, po ubiciu dodajemy jeszcze trochę słodzika.Łączymy trochę piany z masą
czekoladową, mieszamy. Czynność powtarzamy aż masa będzie mniej zwarta. Przekładamy po łyżce do miski z pianą z
białek i mieszamy łyżką. Dobrze rozmieszaną masę przelewamy na blaszkę, a na wierzch wysypujemy 5 g wiórek
kokosowych. Pieczemy około 25 minut - do suchego patyczka.
Składniki odżywcze dla całego ciasta (20 kawałków)
Białko: 56,13 gWęglowodany: 12 , 28 gTłuszcze: 100 , 76 gKcal: 1185Składniki w 1 porcji (ok. 16 g):
Białko: 2,88 gWęglowodany: 0 , 63 gTłuszcze: 5 , 17 gKcal: 60