ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Proste ciasto, bazujące na poprzednim przepisie na ciasto marchewkowe :)
Składniki:
- mielone wiórki kokosowe 40 g + 5 g na wierzch ciasta
- sojavit 85 białko sojowe 30 g
- 5 białek jaj
- 2 żółtka jaj
- mleko kokosowe z puszki (np. firmy Kier) 25 g
- 5 ml oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kakao odtłuszczone (np. firmy Wawel) 5 g
- czekolada gorzka 90% (np. firmy Wawel) 25 g
- słodzik w płynie (stosunkowo dużo ponieważ kakao i czekolada są gorzkie)
- masło 50 g
- olejek arakowy do ciast - kilka kropel
- szczypta soli do piany z białek
Schemat jest podobny, sypkie składniki mieszamy razem, dodajemy oliwę, olejek do ciast, 2 żółtka, oraz słodzik w płynie i dokładnie mieszamy łyżką. Masło rozpuszczamy na patelni dodając do niego gorzką czekoladę. Rozpuszczoną masę czekoladową przekładamy do miski z ciastem, ponownie mieszamy po czym dodajemy mleko kokosowe i znów mieszamy do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do 165 ºC. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy sprayem beztłuszczowym Pam.
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, po ubiciu dodajemy jeszcze trochę słodzika.
Łączymy trochę piany z masą czekoladową, mieszamy. Czynność powtarzamy aż masa będzie mniej zwarta. Przekładamy po łyżce do miski z pianą z białek i mieszamy łyżką. Dobrze rozmieszaną masę przelewamy na blaszkę, a na wierzch wysypujemy 5 g wiórek kokosowych. Pieczemy około 25 minut - do suchego patyczka.
Składniki odżywcze dla całego ciasta (20 kawałków)
Białko: 56,13 g
Węglowodany: 12 , 28 g
Tłuszcze: 100 , 76 g
Kcal: 1185
Składniki w 1 porcji (ok. 16 g):
Białko: 2,88 g
Węglowodany: 0 , 63 g
Tłuszcze: 5 , 17 g
Kcal: 60
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/10/Ciasto-czekoladowe.html