Wykonanie
Z uwagi na fakt, że po ostatnim cieście z
mlekiem kokosowym zostało mi go jeszcze dość sporo - postanowiłam je szybko wykorzystać!Składniki na ciasto :- mielone
wiórki kokosowe 30 g- mielone
siemię lniane 30 g- sojavit 85 - odżywka
białko sojowe 30 g-
mleko kokosowe z puszki 180 g- pół łyżeczki
proszku do pieczenia- 3
jajka (osobno
białka i
żółtka)- rozpuszczone
masło 30 g- słodzik w płynie-
olejek migdałowy do ciast- szczypta
soli do ubicia piany z
białekSkładniki na
polewę czekoladową :-
czekolada gorzka firmy Wawel 90% - 35 g-
masło 45 g- 1
jajko- słodzik w płyniePiekarnik nagrzewamy do 170°C. Blaszkę 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy sprayem Pam.Ciasto:
Wiórki kokosowe,
białko sojowe,
siemię lniane,
mleko kokosowe, 3
żółtka jaj,
proszek do pieczenia oraz słodzik w płynie mieszamy razem. Następnie dodajemy rozpuszczone
masło oraz
olejek migdałowy do ciast i ponownie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Stopniowo łączymy pianę z
białek z masą. Powstałe ciasto wylewamy na blaszkę i równo rozsmarowujemy. Pieczemy około 35-40 minut - do suchego patyczka.Polewa:Chwilę przed końcem pieczenia ciasta, jedno
jajko ubijamy mikserem na parze. W trakcie ubijania dodajemy słodzik w płynie.
Czekoladę rozpuszczamy razem z
masłem w kąpieli
wodnej. Następnie łączymy ubite na parze
jajko z rozpuszczoną
czekoladą i
masłem. Po wyjęciu ciasta z piekarnika wylewamy na nie masę
czekoladową i rozsmarowujemy po całości. Zostawiamy do wystudzenia.
Składniki odżywcze w 100 g ciasta (całość ważyła 470 g):
Białko: 13,64 gWęglowodany: 3 , 55 gTłuszcze: 33 , 92 gKcal: 372Natomiast w 1 porcji 20 g :
Białko: 2,73 gWęglowodany: 0 , 71 gTłuszcze: 6 , 78 gKcal: 74