ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowe z polewą czekoladową

Ciasto kokosowe z polewą czekoladową

nazwa

Wykonanie

Z uwagi na fakt, że po ostatnim cieście z mlekiem kokosowym zostało mi go jeszcze dość sporo - postanowiłam je szybko wykorzystać!
Składniki na ciasto :
- mielone wiórki kokosowe 30 g
- mielone siemię lniane 30 g
- sojavit 85 - odżywka białko sojowe 30 g
- mleko kokosowe z puszki 180 g
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- rozpuszczone masło 30 g
- słodzik w płynie
- olejek migdałowy do ciast
- szczypta soli do ubicia piany z białek
Składniki na polewę czekoladową :
- czekolada gorzka firmy Wawel 90% - 35 g
- masło 45 g
- 1 jajko
- słodzik w płynie
Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Blaszkę 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy sprayem Pam.
Ciasto:
Wiórki kokosowe, białko sojowe, siemię lniane, mleko kokosowe, 3 żółtka jaj, proszek do pieczenia oraz słodzik w płynie mieszamy razem. Następnie dodajemy rozpuszczone masło oraz olejek migdałowy do ciast i ponownie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo łączymy pianę z białek z masą. Powstałe ciasto wylewamy na blaszkę i równo rozsmarowujemy. Pieczemy około 35-40 minut - do suchego patyczka.
Polewa:
Chwilę przed końcem pieczenia ciasta, jedno jajko ubijamy mikserem na parze. W trakcie ubijania dodajemy słodzik w płynie. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Następnie łączymy ubite na parze jajko z rozpuszczoną czekoladą i masłem. Po wyjęciu ciasta z piekarnika wylewamy na nie masę czekoladową i rozsmarowujemy po całości. Zostawiamy do wystudzenia.
Składniki odżywcze w 100 g ciasta (całość ważyła 470 g):
Białko: 13,64 g
Węglowodany: 3 , 55 g
Tłuszcze: 33 , 92 g
Kcal: 372
Natomiast w 1 porcji 20 g :
Białko: 2,73 g
Węglowodany: 0 , 71 g
Tłuszcze: 6 , 78 g
Kcal: 74
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/10/Ciasto-kokosowe-z-polewa-czekoladowa.html