Wykonanie
Kolejne ciasto z
polewą czekoladową ale tym razem trochę inne :)Składniki na ciasto :- mielone
wiórki kokosowe 50 g- mielone
siemię lniane 50 g- sojavit 85 - odżywka
białkowa sojowa 30 g- pół słoiczka dla dzieci
jabłko - Bobovita 65 g- 5 jaj- rozpuszczone/miękkie
masło 50 g- łyżeczka
proszku do pieczenia-
olejek migdałowy do ciast- słodzik w płynie-
mleko sojowe niesłodzone 20 ml- szczypta
soliSkładniki polewy :-
gorzka czekolada 90% Wawel 35 g-
śmietana tortowa 36% 50 ml (w temp. pokojowej)- rozpuszczone
masło 30 g- słodzik w płyniePiekarnik nagrzewamy do 170°C, dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy beztłuszczowym sprayem Pam.
Wiórki kokosowe,
siemię lniane, sojavit,
jabłko ze słoiczka oraz
żółtka jaj łączymy razem dolewając rozpuszczone
masło, słodzik w płynie,
olejek migdałowy oraz
proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Białka z
solą ubijamy na sztywną pianę. Powoli łączymy masę z
białkami. Masę przelewamy na blaszkę i pieczemy około 35-40 minut - do suchego patyczka.Pod koniec pieczenia przygotowujemy polewę:
czekoladę kruszymy na drobniejsze kawałki, wkładamy do miseczki, dodajemy
masło i całość rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej (to dużo szybsza wersja niż poprzednia z
jajkiem ubijanym na parze). Gdy
czekolada i
masło są już rozpuszczone dolewamy słodzik oraz
śmietanę. Całość mieszamy a następnie wylewamy na ciasto i rozsmarowujemy po całości. Zostawiamy do zastygnięcia i gotowe!
Składniki odżywcze w 100 g ciasta (w
sumie duża blaszka ważyła ponad 0,5kg):
Białko: 14,79 gWęglowodany: 3 , 97 gTłuszcze: 33 , 73 gKcal: 386Natomiast 1 kawałek waży około 20 g:
Białko: 2,96 gWęglowodany: 0 , 79 gTłuszcze: 6 , 75 gKcal: 77