Wykonanie
Jedliście kiedyś
kurczaka z nutką
kawy w smaku? Ja również nie, do dzisiaj :)Pomyślałam, że
kawa dobrze się skomponuje z
ziołami i nada
mięsu odrobiny egzotyki. Nie obawiajcie się, nic tu nie przytłacza i zanadto się nie wyróżnia, smak jest bardzo harmonijny.



Składniki :3-4
udka z kurczaka1,5 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
majerankuduża szczypta suszonego
tymianku1 płaska łyżeczka mielonej
kawy1 płaska łyżeczka mielonej
pikantnej papryki0,5 łyżeczki mielonego
pieprzu2 średniej wielkości
cebule2 ząbki
czosnkukilka łyżek
olejuPrzygotowanie:W miseczce mieszam:
sól,
pieprz,
tymianek,
pikantną paprykę,
majeranek i
kawę - tą mieszanką nacieram dokładnie udka i odstawiam je do lodówki na minimum 2 godziny (można na całą noc). Na dno naczynia wlewam
olej, układam kawałki
kurczaka, dodaję pokrojone w ósemki
cebule, przykrywam naczynie i piekę przez godzinę w 200 stopniach C. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę.
Czosnek przeciskam przez praskę i smaruję nim podpieczone kawałki
mięsa, polewam je także sosem
spod pieczenia. Piekę jeszcze 20 minut, do zrumienienia.Przepis autorski.
