Wykonanie
Dziś na obiad to co bardzo lubię od najmłodszych lat, czyli kopytka, tylko że w pięknym jesiennym kolorze - dodałam do ciasta
koncentrat pomidorowy. Smaku dodał im również
czosnek.



Składniki :1,5 kg ugotowanych
ziemniaków1
jajko2 ząbki
czosnku1 pełna łyżka gęstego
koncentratu pomidorowego3 pełne łyżki
maki pszennejDodatkowo:
mąka do podsypywania
sól do smakuPrzygotowanie :Ugotowane w osolonej wodzie
ziemniaki duszę widelcem lub przepuszczam przez maszynkę, dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek,
jajko i
przecier pomidorowy. Mieszam łyżką - tyle tylko, żeby składniki się połączyły, po czym stopniowo dosypuję
mąkę i zagniatam ciasto. Krótko je wyrabiam, po czym dzielę na 4 części, a każdej formuję wałek o średnicy ok. 3-4 cm.
Ostrym nożem kroję ukośne kluseczki. W dużym i szerokim garnku zagotowuję
wodę z
solą, wrzucam kopytka na wrzątek i gotuję 2 minuty od wypłynięcia. Podaję z przyrumienioną
cebulką.Przepis autorski.