Wykonanie

Każdy je zna, każdy chyba je lubi .Są łatwe w przygotowaniu ,choć trochę pracochłonne.To moje ulubione gnocchi ,albo jak kto woli kopytka,kluseczki ziemniaczane,paluszki/ u mnie mini/Można je podawać na wiele sposobów,można formować rózne kształty,ale podstawowym składnikiem są zawsze
ziemniaki.


Składniki dla 4 / 6 osób1 kg
ziemniaków300 g
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
jajko2 łyżki gęstego
koncentratu pomidorowego2 łyżki ugotowanego,przetartego dobrze odsączonego
szpinakumąka do podsypania ciasta
sól do smakuPrzygotowanie:Ugotować
ziemniaki w osolonej wodzie, zmielić w maszynce lub przetrzeć przez praskę do
ziemniaków. Wymieszać z
mąką,
skrobia,
jajkiem i szczyptą
soli. Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części Jedną cześć odłożyć,a pozostałe zabarwić
przecierem pomidorowym i
szpinakiem.W razie potrzeby dodać
mąkę. Z każdej części ciasta uformować cienkie wałeczki. Pokroić na małe kawałki ,które umieścić na stolnicy dobrze omączonej . Można widelcem nadać im charakterystyczne rowki,ale jest to dość pracochłonne więc moje kluseczki pozostały zupełnie gładkie.Gotować porcjami w dużej ilości posolonej
wody.Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch są gotowe.Podawać gorące z dodatkiem aromatycznego
sosu pomidorowego .