ßßß
Naszła mnie ochota na placki. Na dzisiaj nie było przygotowanego obiadu, więc po powrocie z pracy szybka akcja z plackami ziemniaczanymi. Junior obrał szybko ziemniaki, ja starłam na tarce z cukinią i już się smażyły na rumiano. Pycha.Bardzo lubię placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Zresztą lubię wszystko co z ziemniakami. Cukinia jest świetnym, smakowitym dodatkiem do różnych potraw, bardzo często jest u mnie obecna nawet zimą, bo ją mrożę. I zawsze mam pod ręką. Wykorzystałam także dwa sosy jakie dostałam do testowania od firmy Develey - sos czosnkowy i sos tysiąca wysp. Bardzo nam smakują te sosy. Można je wykorzystać do różnych dań, na kanapki, jako dodatek do mięs, do warzyw. Sos tysiąca wysp pasuje do ryb i owoców morza a czosnkowy idealnie komponuje się z ziemniakami. Polecam.Zapraszam na placki :-)Składniki:- 1 kg ziemniaków- 1 mała cukinia- 1 jajko- 2 łyżki mąki pszennej- 1 łyżeczka soliWykonanie:Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na chwilkę, aby puściły sok. Cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach razem ze skórką. Ziemniaki odciskamy w dłoniach i dodajemy do cukinii, wodę z ziemniaków wylewamy, dodajemy tylko skrobię, która osadziła się na dnie. Dodajemy jajko, mąkę, mieszamy. Na patelni z odrobiną oleju smażymy placki z dwóch stron na rumiano.Ja podałam dzisiaj placki z sosami firmy Develey - czosnkowym i tysiąca wysp. Placki wyszły pyszne.Smacznego :-)




