Wykonanie

Naszła mnie ochota na placki. Na dzisiaj nie było przygotowanego obiadu, więc po powrocie z pracy szybka akcja z plackami ziemniaczanymi. Junior obrał szybko
ziemniaki, ja starłam na tarce z
cukinią i już się smażyły na rumiano. Pycha.Bardzo lubię placki ziemniaczane z dodatkiem
cukinii. Zresztą lubię wszystko co z
ziemniakami.
Cukinia jest świetnym, smakowitym dodatkiem do różnych potraw, bardzo często jest u mnie obecna nawet zimą, bo ją mrożę. I zawsze mam pod ręką. Wykorzystałam także dwa sosy jakie dostałam do testowania od firmy Develey -
sos czosnkowy i sos tysiąca wysp. Bardzo nam smakują te sosy. Można je wykorzystać do różnych dań, na kanapki, jako dodatek do
mięs, do warzyw. Sos tysiąca wysp pasuje do ryb i
owoców morza a
czosnkowy idealnie komponuje się z
ziemniakami. Polecam.Zapraszam na placki :-)Składniki:- 1 kg
ziemniaków- 1 mała
cukinia- 1
jajko- 2 łyżki
mąki pszennej- 1 łyżeczka
soliWykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na chwilkę, aby puściły sok.
Cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach razem ze skórką.
Ziemniaki odciskamy w dłoniach i dodajemy do
cukinii,
wodę z
ziemniaków wylewamy, dodajemy tylko
skrobię, która osadziła się na dnie. Dodajemy
jajko,
mąkę, mieszamy. Na patelni z odrobiną
oleju smażymy placki z dwóch stron na rumiano.Ja podałam dzisiaj placki z sosami firmy Develey -
czosnkowym i tysiąca wysp. Placki wyszły pyszne.Smacznego :-)





