Wykonanie
Jakiś czas temu robiłam na obiad kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim, a dziś postanowiłam sprawdzić, jak posmakują poczciwe placki ziemniaczane przyprawione w podobny sposób. Fajnie wyszło z tym
pomidorem, bo placki są bardzo soczyste. Pomyślałam, że można też do ciasta dodać startego
parmezanu, spróbuję następnym razem.


Składniki :0,5 kg
ziemniaków1 średni
pomidor malinowy6-8 dużych liści świeżej
bazylii3-4 łyżki
maki pszennejsól,
pieprz do smakuduża szczypta mieszanki
ziół prowansalskicholej do smażeniaPrzygotowanie :Obrane
ziemniaki ścieram na grubej tarce, dodaję pokrojonego w drobną kostkę
pomidora (ze skórką) i posiekaną
bazylię. Dodaję
jajko i
mąkę, doprawiam
ziołami prowansalskimi,
solą i
pieprzem. Smażę na rumiano z obu stron, na chwilę odkładam na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.Przepis autorski.

