Wykonanie
W tym daniu
brokuły grają pierwsze skrzypce, ale to
wędzony ser i
boczek podkreślają smak tego pysznego warzywa. Wszystko smażone jest na wolnym ogniu,
ser się cudownie rozpuszcza,
boczek oddaje swój zapach - wyobraźcie sobie, jak to smakuje ;)



Składniki :1
jajko0,5 szklanki
mleka3-4 łyżki
mąki pszennej2 grube plastry rolady ustrzyckiej lub innego
wędzonego sera3-4 plastry
boczku wędzonego0,5 ugotowanego
brokuła2 łyżki
olejusol,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Z
jajka,
mleka i
mąki przygotowuję ciasto (trochę bardziej gęste, niż na naleśniki). Doprawiam je
solą i
pieprzem.
Brokuła kroję w kawałki (np. niewielkie cienkie plastry),
ser i
boczek w grubą kostkę. wszystko przekładam do ciasta i dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam
olej, wykładam całe ciasto, lekko ugniatam i wyrównuję. Zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i smażę 8-10 minut z jednej strony, po czym przykładając płaski talerz odwracam omleta na drugą stronę. Smażę jeszcze 5 minut. Świetnie smakuje z
sosem tzatziki.Przepis autorski.


