Wykonanie
Chleb się skończył, więc
bułki upiekłam :) Jeśli zechcecie, także jeszcze zdążycie upiec je przed śniadaniem ;)



Składniki na 8 sztuk :Zaczyn:40 g. świeżych
drożdży3 łyżki ciepłej
maślanki0,5 łyżeczki
cukru pudru1 łyżka
makiCiasto :2,5 szklanki
mąki pszennej T 5001 szklanka ciepłej
maślankido 0,5 szklanki ciepłej
wody1 płaska łyżeczka
soli1/4 szklanki
oleju rzepakowegoDodatkowo:
mleko do posmarowania
bułekmieszanka ziarenPrzygotowanie :
Drożdże rozcieram z
cukrem,
mąką i
maślanką na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewam
mąkę, dodaję wyrośnięty zaczyn,
maślankę,
sól i tyle
wody, by wyrobić elastyczne ciasto. Dodaję
olej, wyrabiam kilka minut i odkładam z powrotem ciasto do miski. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatam je przez chwilę, po czym dzielę na 8 części. Formuję
bułki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiam na 15 minut do napuszenia. Smaruję
bułki ciepłym
mlekiem, posypuję ziarnami i piekę 25 minut w temperaturze 210 stopni C.Przepis autorski.


