Wykonanie
Jakiś czas temu piekłam bardzo smaczne
bułki z
majonezem, a dziś poszłam o krok dalej - oprócz
majonezu składnikiem ciasta jest kremowy,
śmietankowy w smaku
serek topiony z MSM
Mońki. Dostałam kilka
serków do testowania i jak to ja postanowiłam wykorzystać je w niezbyt tradycyjny sposób. Dodatek
serka daje bułkom wyjątkową puszystość i chrupiącą skórkę. Moim zdaniem przedłuża też czas, w jakim pozostają świeże. Serdecznie Wam polecam zarówno
bułki, jak i sam
serek - ten pochodzi przecież z mojego Podlasia, a produkty spółdzielni mleczarskiej w Mońkach towarzyszyły mi przez całe dzieciństwo. Do dziś -pamiętam smak
twarogu czy słodkiego
serka, który uwielbiałam jeść z
drożdżową chałką :)





Składniki na 16
bułek :zaczyn:40 g. świeżych
drożdży0,5 szklanki
mleka1 płaska łyżeczka
cukru pudru3 łyżeczki
mąki pszennejCiasto:3 szklanki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
soli1 pełna łyżka
majonezu w temperaturze pokojowej100 g.
topionego serka kremowego MSM
Mońki3 łyżki
olejuok. 0,5 szklanki ciepłej
wodyPrzygotowanie :
Drożdże rozcieram z
cukrem,
mąką i
mlekiem. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 15 minut. Do dużej miski przesiewam
mąkę, dodaję
serek topiony,
majonez,
sól,
olej i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dolewam
wodę - tyle, by dało się zagnieść elastyczne ciasto (u mnie trochę więcej niż pół szklanki). Ciasto wyrabiam kilka minut, po czym odkładam z powrotem do miski, przykrywam ściereczką i zostawiam na 40 minut. Powinno w tym czasie podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto przekładam na podsypaną lekko
mąką stolnicę, zagniatam krótko, po czym dzielę na 16 części. Z każdej części formuję kulkę, a
potem placuszek wielkości ok. 9-10 cm. Formuję
bułki, zaginając do środka brzeg placka i sklejając je mocno - jak na zdjęciach.
Bułki układam na wyłożonej papierem blasze, piekę ok. 20 - 25 minut w temperaturze 220 stopni C.Przepis autorski.






