Wykonanie
By niedziela była taka, jak powinna (czyli przyjemnie leniwa, spędzona w dużej mierze z książką na kanapie, lub na leżaku w ogródku- zależnie od
pory roku) staram się zazwyczaj przygotować pyszny, domowy obiad. Na pewno do takich należy soczysta, miękka, dość pikantnie przyprawiona
karkówka..



Składniki :1 kg ładnej
karkówki wieprzowej3 duże
cebule1,5 łyżki
mąki pszennej5 łyżek
oleju do smażenia
sól,
pieprz do smakuMieszanka do nacierania
mięsa :1 płaska łyżka
soli2 ziarna
ziela angielskiego, utarte w moździerzu1 płaska łyżeczka czarnego mielonego
pieprzu1 płaska łyżeczka
majeranku1 płaska łyżeczka mieszanki
ziół prowansalskich0,5 łyżeczki
pieprzu cayennePrzygotowanie :W miseczce mieszam wszystkie składniki do nacierania
mięsa. Umytą i osuszoną
karkówkę kroję na dość grube plastry (1,5-2 cm), dokładnie wcieram
przyprawy, odstawiam
mięso najlepiej na noc do lodówki. Każdy plaster
mięsa panieruję delikatnie w
mące, po czym na średnim ogniu smażę na bardzo rumiano (w głębokiej patelni). Najlepiej to robić w kilku etapach, by jednorazowo nie było zbyt dużo
mięsa na patelni. Gdy wszystko jest usmażone, zdejmuję
mięso z patelni, pozostawiając tłuszcz, i wrzucam na niego posiekane w piórka
cebule. Duszę je chwilę pod przykryciem - do zeszklenia, po czym z powrotem przekładam na patelnię
mięso i na wolnym ogniu wszystko duszę razem, aż do miękkości
karkówki. Od czasu do czasu podlewam minimalną ilość
wody, by nic się nie przypaliło. Przed końcem duszenia doprawiam całość
solą i
pieprzem.Przepis autorski.





