Wykonanie
Na obiad miała być
karkówka w sosie, ale gdy rozpakowałam zakupy, okazało się że będą
schabowe ;) Nie zmartwiło mnie to zbyt, tyle że od razu wiedziałam, że nie chcę tradycyjnych kotletów. Usmażone w cieście pachnącym
ziołami są naprawdę pyszne i warto od czasu do czasu podać je w takiej postaci.
Składniki na 3 porcje :3 średniej wielkości kotlety
schabowesól,
pieprzCiasto:1 duże
jajko3 łyżki lekko gazowanej
wody mineralnej2 czubate łyżki
maki pszennej1
cebulka szalotka1 płaska łyżeczka mieszanki
ziół prowansalskich1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiduża szczypta
soliświeżo mielony
czarny pieprzDodatkowo :
olej do smażenia
mąka do panierowaniaPrzygotowanie :Kotlety rozbijam, oprószam
solą i
pieprzem. Mieszam dokładnie składniki ciasta - powinna powstać gęsta masa. Każdy kotlet panieruję w
mące, po czym przekładam do naczynia z
ciastem, lekko dociskając, by ciasto przywarło do
mięsa. Smażę ok. 8-9 minut na średnio rozgrzanym
oleju - przekładam dwukrotnie, by kotlety usmażyły się w środku. Podaję z
ziemniakami i surówką.