ßßß Cookit - przepis na Galaretka herbaciana z rabarbarową pianką

Galaretka herbaciana z rabarbarową pianką

nazwa

Wykonanie

Lubicie galaretki owocowe ? Ja bardzo lubię, zwłaszcza gdy jest gorąco - to szybki i lekki deser, który można podać z dodatkiem owoców i bitej śmietany.
Mój dzisiejszy deser to także galaretka, ale przygotowana z pełnej smaku cytrusów, cudnie pachnącej herbaty Lemon & Lime firmy Basilur Tea . By była jeszcze bardziej orzeźwiająca, do środka dodałam także kilka listków świeżej mięty, a zamiast bitej śmietany ozdobiłam ją pyszną, kwaskowatą galaretką z rabarbaru.
Zachęcam Was do zajrzenia do sklepu - bogactwo smaków herbat, jakie tam znajdziecie może przyprawić o przyjemny zawrót głowy ;) A ja mogę Wam zagwarantować, że jedna jest lepsza od drugiej!
Składniki :
1 pełna łyżka herbaty Lemon & Lime firmy Basilur Tea
200 ml. wody
0 , 5 łyżeczki agaru
miód lub cukier do smaku
Pianka rabarbarowa :
2-3 łodygi rabarbaru
1 łyżeczka wody
2 łyżki cukru
0 , 3 łyżeczki agaru
2 łyżki mleka do kawy
listki mięty do dekoracji
Przygotowanie :
Umyty i obrany z włókien rabarbar kroję na małe kawałki, przekładam do garnka, wlewam łyżeczkę wody i dodaję cukier. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 20 minut, po czym dokładnie odcedzam rabarbar (można go zużyć np. do muffinek) , a syrop studzę.
Herbatę zaparzam przez 5 minut, po czym przecedzam ją przez sitko i dosładzam wg uznania miodem lub cukrem. Przelewam ją do garnka, dodaję agar i mieszam trzepaczką, by agar się rozpuścił. Gotuję chwilę, po czym lekko ją studzę i przelewam do naczynia, w którym będzie podawany deser. Można też w tym momencie do środka dodać kilka listków świeżej mięty. Odstawiam naczynie na kilka minut do lodówki, a w tym czasie do syropu z rabarbaru dolewam mleko, dodaję agar, również mieszam trzepaczką, podgrzewam chwilę razem (do zagotowania), po czym studzę - lekko ubijam. Przekładam piankę na warstwę herbacianą. Całość posypuję posiekanymi listkami świeżej mięty.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/05/galaretka-herbaciana-z-rabarbarowa.html