Wykonanie
Lubicie
galaretki owocowe ? Ja bardzo lubię, zwłaszcza gdy jest gorąco - to szybki i lekki deser, który można podać z dodatkiem
owoców i
bitej śmietany.Mój dzisiejszy deser to także
galaretka, ale przygotowana z pełnej smaku
cytrusów, cudnie pachnącej
herbaty Lemon & Lime firmy Basilur Tea . By była jeszcze bardziej orzeźwiająca, do środka dodałam także kilka listków świeżej
mięty, a zamiast
bitej śmietany ozdobiłam ją pyszną, kwaskowatą
galaretką z
rabarbaru.Zachęcam Was do zajrzenia do sklepu - bogactwo smaków
herbat, jakie tam znajdziecie może przyprawić o przyjemny zawrót głowy ;) A ja
mogę Wam zagwarantować, że jedna jest lepsza od drugiej!
Składniki :1 pełna łyżka
herbaty Lemon & Lime firmy Basilur Tea200 ml.
wody0 , 5 łyżeczki agaru
miód lub
cukier do smakuPianka rabarbarowa :2-3 łodygi
rabarbaru1 łyżeczka
wody2 łyżki
cukru0 , 3 łyżeczki agaru2 łyżki
mleka do
kawylistki
mięty do dekoracjiPrzygotowanie :Umyty i obrany z włókien
rabarbar kroję na małe kawałki, przekładam do garnka, wlewam łyżeczkę
wody i dodaję
cukier. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 20 minut, po czym dokładnie odcedzam
rabarbar (można go zużyć np. do muffinek) , a
syrop studzę.
Herbatę zaparzam przez 5 minut, po czym przecedzam ją przez sitko i dosładzam wg uznania
miodem lub
cukrem. Przelewam ją do garnka, dodaję agar i mieszam trzepaczką, by agar się rozpuścił. Gotuję chwilę, po czym lekko ją studzę i przelewam do naczynia, w którym będzie podawany deser. Można też w tym momencie do środka dodać kilka listków świeżej
mięty. Odstawiam naczynie na kilka minut do lodówki, a w tym czasie do
syropu z
rabarbaru dolewam
mleko, dodaję agar, również mieszam trzepaczką, podgrzewam chwilę razem (do zagotowania), po czym studzę - lekko ubijam. Przekładam piankę na warstwę herbacianą. Całość posypuję posiekanymi listkami świeżej
mięty.Przepis autorski.