ßßß Cookit - przepis na Bawarka

Bawarka

nazwa

Składniki

Wykonanie

Każdy z nas ma takie potrawy, składniki do których smaku kiedyś się zraził, np. szpinak, brokuły itp. U mnie jest to m.in. bawarka. Do dziś pamiętam smak herbaty z dolanym do niej mlekiem. Fuj. Z wiekiem smaki się zmieniają, a i inny sposób przyrządzenia może zdziałać cuda. Zmieniłam proporcję i muszę stwierdzić, że bawarka jest smacznym napojem.Przepis pochodzi z książki Zofii Zawistowskiej "Żywienie dietetyczne w różnych chorobach".
Bawarka pochodzi z kuchni francuskiej. Maguelonne Toussaint-Samat w książce pt. History of food nadmienia, że herbatę osłodzoną syropem ziołowym i podawaną w karafce nazywano w paryskiej kawiarni Le Procope Bavaroise na cześć księcia bawarskiego, który towarzyszył bawarskiej księżniczce Elżbiecie Charlotcie na jej ślub z Filipem I Orleańskim. Współczesne i dawne słowniki kulinarne francuskie i angielskie definiują Bavaroise jako napar z herbaty połączony z mlekiem i posłodzony syropem z paproci, ewentualnie doprawiony do smaku niewielką ilością wody z kwiatów pomarańczy.
Bawarka (na dwie szklanki)
1 łyżeczka herbaty
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
cukier do smaku
Herbatę zalać odrobiną wrzącej wody, pozostawić do naciągnięcia. Esencję nalać do szklanek. W garnku zagotować mleko z wodą, zalać herbatę. Dosłodzić do smaku. Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/10/Bawarka.html