Wykonanie
Każdy z nas ma takie potrawy, składniki do których smaku kiedyś się zraził, np.
szpinak,
brokuły itp. U mnie jest to m.in. bawarka. Do dziś pamiętam smak
herbaty z dolanym do niej
mlekiem. Fuj. Z
wiekiem smaki się zmieniają, a i inny sposób przyrządzenia może zdziałać cuda. Zmieniłam proporcję i muszę stwierdzić, że bawarka jest smacznym
napojem.Przepis pochodzi z książki Zofii Zawistowskiej "Żywienie dietetyczne w różnych chorobach".Bawarka pochodzi z kuchni francuskiej. Maguelonne Toussaint-Samat w książce pt. History of food nadmienia, że
herbatę osłodzoną
syropem ziołowym i podawaną w karafce nazywano w paryskiej kawiarni Le Procope Bavaroise na cześć księcia bawarskiego, który towarzyszył bawarskiej księżniczce Elżbiecie Charlotcie na jej ślub z Filipem I Orleańskim. Współczesne i dawne słowniki kulinarne francuskie i angielskie definiują Bavaroise jako napar z
herbaty połączony z
mlekiem i posłodzony
syropem z paproci, ewentualnie doprawiony do smaku niewielką ilością
wody z kwiatów
pomarańczy.Bawarka (na dwie szklanki)1 łyżeczka
herbaty1 szklanka
wody1 szklanka
mlekacukier do smaku
Herbatę zalać odrobiną wrzącej
wody, pozostawić do naciągnięcia. Esencję nalać do szklanek. W garnku zagotować
mleko z
wodą, zalać
herbatę. Dosłodzić do smaku. Smacznego!