ßßß
Składniki na 8 porcji:1 kg świeżego rabarbaru, najlepiej z przewagą koloru ciemnoróżowego¾ szklanki cukru3 litry wody1 łyżeczka miodu gryczanego - opcjonalniekilka listków świeżej mięty oraz kostki lodu - opcjonalnieSposób przygotowania:Rabarbar umyć pod bieżącą wodą i pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Przełożyć do wysokiego garnka i zalać zimną wodą, następnie doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier i gotować około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kompot powinien w tym czasie uzyskać jasnoróżowy kolor. Odstawić do przestygnięcia.Kompot przetrzeć przez sitko do czystego naczynia np. dzbanka.Podawać ze świeżymi listkami mięty i kostkami lodu.Moje uwagi:Do kompotu rabarbaru nie obieramy ze skórki, będzie miał on dzięki temu bardziej wyraźny różowy kolor.