Wykonanie
Pomyślałam, że może się komuś przydać przepis na jedną z najbardziej tradycyjnych surówek obiadowych. To zresztą jedna z moich ulubionych surówek, pamiętam jej smak od dzieciństwa, lubiliśmy ją bardzo w domu. Różnica jest taka, że niestety niezbyt często udaje mi się teraz kupić swojską
kapustę z
beczki - zresztą takiej
kapusty, jak robiła moja Babcia - jak dla mnie - nie robi nikt :)Przy zakupie warto zwrócić uwagę, by
kapusta była jasna, ta ciemna jest sztucznie zakwaszana.Surówka doskonale pasuje do smażonych
mięs i
ryby.
Składniki :400 g. odsączonej
kapusty kiszonej1
marchewka2 nieduże, dość słodkie
jabłka1 średnia
cebulapo 1 łyżce posiekanej
natki pietruszki i
koperku3 łyżki oleju/oliwy1 płaska łyżeczka
cukru (można pominąć)
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Kapustę, o ile jest zbyt kwaśna, przepłukuję na sicie, dokładnie odsączam, lekko siekam i przekładam do miski. Obrane
marchewkę i
jabłka ścieram na tarce z dużymi oczkami, dodaję do
kapusty. Dodaję też bardzo drobno posiekaną
cebulę i
zioła. Doprawiam olejem/oliwą,
cukrem,
pieprzem i
solą. Surówka powinna być przygotowana przynajmniej pół godziny przed podaniem.Przepis wyniesiony z domu.