ßßß Cookit - przepis na Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką

nazwa

Wykonanie

Pomyślałam, że może się komuś przydać przepis na jedną z najbardziej tradycyjnych surówek obiadowych. To zresztą jedna z moich ulubionych surówek, pamiętam jej smak od dzieciństwa, lubiliśmy ją bardzo w domu. Różnica jest taka, że niestety niezbyt często udaje mi się teraz kupić swojską kapustę z beczki - zresztą takiej kapusty, jak robiła moja Babcia - jak dla mnie - nie robi nikt :)
Przy zakupie warto zwrócić uwagę, by kapusta była jasna, ta ciemna jest sztucznie zakwaszana.
Surówka doskonale pasuje do smażonych mięs i ryby.
Składniki :
400 g. odsączonej kapusty kiszonej
1 marchewka
2 nieduże, dość słodkie jabłka
1 średnia cebula
po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
3 łyżki oleju/oliwy
1 płaska łyżeczka cukru (można pominąć)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
Kapustę, o ile jest zbyt kwaśna, przepłukuję na sicie, dokładnie odsączam, lekko siekam i przekładam do miski. Obrane marchewkę i jabłka ścieram na tarce z dużymi oczkami, dodaję do kapusty. Dodaję też bardzo drobno posiekaną cebulę i zioła. Doprawiam olejem/oliwą, cukrem, pieprzem i solą. Surówka powinna być przygotowana przynajmniej pół godziny przed podaniem.
Przepis wyniesiony z domu.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/02/surowka-z-kiszonej-kapusty-z-jabkiem-i.html