Wykonanie
Placuszki o smaku
jagodowym są szybkie i łatwe do przygotowania, należy tylko uważać przy ich smażeniu, bo dodatek
dżemu sprawia że się szybko rumienią.Użyłam
mąki pszennej T 500 firmy Kłos-Pol, zapraszam Was na zakupy do sklepu :) Oprócz
mąki zaopatrzycie się tam również w
kasze,
otręby i inne dodatki.


Składniki :2
jajka1,5 szklanki
mąki pszennej T 500 ze sklepu Kłos-Pol0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki słodkiej
śmietanki2-3 czubate łyżki
dżemu jagodowego, lub jeśli macie np. mrożone
jagodycukier puder do smaku
olej do smażeniaDodatkowo:
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie :Trzepaczką ubijam
jajka z
mąką,
proszkiem do pieczenia i
śmietanką, dodaję
dżem i ewentualnie do smaku
cukier puder. Ciasto powinno
mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki. Rozgrzewam patelnię z niewielką ilością
oleju i łyżką wykładam okrągłe placuszki - trzeba je smażyć na średnim ogniu, by się za szybko nie rumieniły. Po usmażeniu przekładam placki na talerz wyłożony papierem - do odsączenia. Podaję z
cukrem pudrem.Przepis autorski.
