ßßß Cookit - przepis na Placuszki z dżemem jagodowym

Placuszki z dżemem jagodowym

nazwa

Wykonanie

Placuszki o smaku jagodowym są szybkie i łatwe do przygotowania, należy tylko uważać przy ich smażeniu, bo dodatek dżemu sprawia że się szybko rumienią.
Użyłam mąki pszennej T 500 firmy Kłos-Pol, zapraszam Was na zakupy do sklepu :) Oprócz mąki zaopatrzycie się tam również w kasze, otręby i inne dodatki.
Składniki :
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej T 500 ze sklepu Kłos-Pol
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
2-3 czubate łyżki dżemu jagodowego, lub jeśli macie np. mrożone jagody
cukier puder do smaku
olej do smażenia
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Trzepaczką ubijam jajka z mąką, proszkiem do pieczenia i śmietanką, dodaję dżem i ewentualnie do smaku cukier puder. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki. Rozgrzewam patelnię z niewielką ilością oleju i łyżką wykładam okrągłe placuszki - trzeba je smażyć na średnim ogniu, by się za szybko nie rumieniły. Po usmażeniu przekładam placki na talerz wyłożony papierem - do odsączenia. Podaję z cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/02/placuszki-z-dzemem-jagodowym.html