Wykonanie
Proponuję dziś bardzo smaczne, pieczone kulki z
kaszy jęczmiennej z
ziemniakami,
soczewicą i
szczypiorkiem, przygotowane bez grama tłuszczu. To wspaniałe bezmięsne danie obiadowe, zdrowe i sycące. Podałam je z
jogurtem greckim.Do przygotowania wykorzystałam świetną mieszankę firmy SYS :
kaszę jęczmienną z
soczewicą .




Składniki :0,5 kg
ziemniaków1 woreczek
kaszy jęczmiennej z
soczewicą firmy SYS1
jajko2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki posiekanego
szczypiorkusól,
pieprz do smakuDodatkowo :
jogurt grecki do polania
szczypiorek do posypania
mleko do posmarowaniaPrzygotowanie :Obrane
ziemniaki gotuję do miękkości, równocześnie gotuję 1 opakowanie
kaszy jęczmiennej z
soczewicą.
Ziemniaki duszę widelcem na gładką masę, dokładnie odcedzoną
kaszę dodaję do masy ziemniaczanej, dodaję
szczypiorek,
jajko,
sól i
pieprz do smaku - zarówno
ziemniaki, jak i
kasza mogą być ciepłe. Mieszam (tyle tylko, żeby składniki się połączyły), dodaję
mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz mieszam i formuję dłonią kulki wielkości
mandarynki. Układam je na blasze wyłożonej papierem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 50 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia smaruję kulki
mlekiem. Upieczone, gorące podaję polane
jogurtem i posypane
szczypiorkiem.Przepis autorski




