Wykonanie
Bułki są w głównej mierze upieczone z
mąki żytniej, a
biały ser i
śmietana dodane do ciasta dodały im przyjemnej wilgoci.Wykorzystałam
mąki ze sklepu Młynomag, który Wam serdecznie polecam - zaopatrzycie się tam w doskonałej jakości, zdrowe, ekologiczne, w 100 % naturalne produkty z samego
serca Warmii i Mazur.
Składniki:3 szklanki
mąki żytniej T720, polecam sklep Młynomag1,5 szklanki
mąki pszennej T500, polecam sklep Młynomag3 pełne łyżki gładkiego
twarogu z wiaderka5 łyżek
śmietany 18%1 łyżka
masła40 g. świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru2,5 łyżeczki
soli1,5-2 szklanki ciepłej
wodyPrzygotowanie:
Drożdże ucieram z
cukrem, łyżką
mąki pszennej i lekko podgrzaną
śmietaną na pastę, odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypuję
mąkę żytnią i 1 szklankę
mąki pszennej, dodaję rozpuszczone (ale nie gorące)
masło,
twaróg i
sól. Dodaję wyrośnięty zaczyn
drożdżowy i stopniowo dolewam
wodę, do momentu gdy składniki się połączą. Wyrabiam kilka minut, podsypując pozostałą
mąką pszenną. Ciasto w dużej misce przykrywam folią spożywczą i na noc wstawiam do lodówki. Rano zagniatam lekko, podsypując odrobiną
mąki pszennej. Dziele ciasto na 10 części, formuję podłużne bułeczki, układam na blasze wyłożonej papierem i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut. Gdy podrosną, piekę w 220 stopniach C. przez 30 minut.Przepis autorski.