Wykonanie
            Łatwe 
ciasteczka z pysznymi, jędrnymi 
śliwkami w środku. Ciasto 
serowe przypomina lekko francuskie, bo rozwarstwia się i rośnie w trakcie pieczenia, choć nie używa się do jego przygotowania żadnych sztucznych spulchniaczy.Wykorzystałam 
śliwki kalifornijskie bio firmy Fresano, ekologicze, czyli suszone w naturalny sposób, bez żadnych dodatków, a przede wszystkim bez dwutlenku siarki. Ten jest często dodawany w procesie suszenia, a właściwie konserwowania 
owoców. Z ręką na 
sercu stwierdzam, że smak 
śliwek firmy Fresano jest nieporównywalny z innymi, które 
jadłam. 
Śliwki są jędrne, dość twarde, naturalnie słodkie i mam wrażenie, że są esencją 
śliwkowego smaku. Bardzo, bardzo je Wam polecam! Kupicie je wraz z innymi 
godnymi uwagi produktami TUTAJ .





Składniki:2 szklanki 
mąki pszennej T 5001 szklanka gładkiego 
twarożku z wiaderka200 g. zimnego 
masła1 
żółtko3 łyżki 
cukru pudru (jeśli 
twaróg nie był słodki, jeśli był-pomijam)1 łyżka 
cukru waniliowegoDodatkowo:
śliwki kalifornijskie bio firmy Fresano
mleko do posmarowania 
ciastekPrzygotowanie:Siekam zimne 
masło z 
mąką, dodaję 
żółtko, 
ser, 
cukier waniliowy i puder, szybko zagniatam elastyczne ciasto. odkładam je na godzinę do lodówki, po czym rozwałkowuję na grubość 3 mm. Wycinam kwadraty, połowę kwadratu nacinam w paseczki jak na zdjęciu. Na pełnej połowie układam 1 lub 2 
śliwki i zakrywam je naciętymi paskami, mocno sklejając brzegi 
ciastka. Układam tak przygotowane 
ciastka na blasze, smaruję 
mlekiem i piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok.25-30 minut. Po ostudzeniu posypuję 
cukrem pudrem.Przepis autorski.






