Wykonanie
Zaplanowałam na ten tydzień lżejsze posiłki - dziś bezmięsne paszteciki. Przygotowane są z
soczewicy i meksykańskiej pasty fasolowej ze sklepu Arriba, a że pasta ma spory dodatek pikantnych papryczek jalapeno, to i paszteciki mają ostry charakterek :) Pasuje do nich
rukola, wystarczy dodatek ulubionego sosu i bardzo smaczny posiłek będzie gotowy.



Składniki:1 szklanka
zielonej soczewicy1 szklanka smażonej
fasoli Bayos z mielonymi
papryczkami Jalapeno ze sklepu Arriba2 spore ugotowane
marchewki1
jajko2 ząbki
czosnku3 łyżki
bułki tartejsól,
pieprz do smakuDodatkowo:
olej do posmarowania foremek
bułka tarta do posypania foremekPrzygotowanie:
Soczewicę gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzam ją dokładnie, przekładam do miski razem z pastą
fasolową, dodaję
jajko i dokładnie, rozgniatając na pastę, mieszam. Doprawiam w razie potrzeby
solą i
pieprzem, dodaję
bułkę tartą. Obrane
marchewki kroję w plastry i dodaję do masy, delikatnie mieszam. Formę do muffinek smaruję
olejem, dno i boki każdego wgłębienia posypuję
bułką tartą i wypełniam masą. Delikatnie ugniatam łyżką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 30 minut. Wyjmuję paszteciki delikatnie poważając nożem. Podaję na ciepło lub na zimno.Przepis autorski.
