Wykonanie
Frittata to danie łatwe, sycące i bardzo smaczne, więc doskonale nadaje się na jesienne i zimowe obiady. W mojej połączyłam dziś wyrazisty smak mocno doprawionej
kiełbasy z leśnymi
grzybami,
rukolą i podsmażonymi
ziemniakami, a te pyszności zatopione są w delikatnej, puszystej
masie z
jajek i słodkiej
śmietanki.





Składniki na 2 osoby:4 spore
ziemniaki3
jajka0,5 szklanki słodkiej
śmietanki 36%kilka grubych plastrów dobrej
kiełbasy typu wiejska4 łyżki duszonych
grzybów (ja mam wekowane w słoikach, mogą być po prostu
pieczarki)duża garść liści
rukoliduża szczypta posiekanego
rozmarynusól,
pieprz do smaku2 łyżki
oleju do smażeniaDodatkowo:gęsta
śmietanaPrzygotowanie:Obrane
ziemniaki kroję w niewielką kostkę, wrzucam na patelnię z
olejem, lekko
solę i pod przykryciem smażę kilka minut. Dorzucam pokrojoną
kiełbasę,
grzyby,
rozmaryn, doprawiam
solą i
pieprzem. Smażę do momentu, gdy
ziemniaki są miękkie, ale się nie rozpadają.W misce ubijam
jajka ze
śmietanką na puszystą masę, doprawiam
solą i
pieprzem, wlewam na patelnię. Na powierzchni układam liście
rukoli. Zmniejszam mocno ogień i smażę frittatę pod przykryciem 20 minut minut, powierzchnia powinna się ściąć. Podaję w kawałkach z kleksem gęstej
śmietany.Przepis autorski.


