Wykonanie
Dziś zapraszam Was na rewelacyjną
wątróbkę indyczą, podaną na sałacie, z soczystymi
pomidorkami koktajlowymi, pikantną
szynką parmeńską, słodką
figą i chrupiącymi orzeszkami piniowymi. To cudowny lekki obiad, lub popołudniowa przekąska.
Wątróbkę dusiłam w
mleku, a dodatek słodkiego balsamico spowodował że jest wyjątkowo delikatna w smaku. Całość wyszła wyjątkowo pyszna.



Składniki na 1 osobę:
Wątróbka:2 spore kawałki
wątróbki indyczej
mąka do oprószenia1 łyżka
masłakilka łyżek
mleka2-3 łyżki kremu balsamico
sól do smaku
Warzywa i owoce:5-6 liści różnych rodzajów
sałaty5 czerwonych
pomidorków koktajlowych1
figaSos:3 łyżki
oliwy3 łyżki kremu balsamico3 łyżki lekko gazowanej
wody mineralnejszczypta
soliDodatkowo:1 plaster
szynki parmeńskiejłyżka
orzeszków piniowychPrzygotowanie:Umyte i osuszone liście
sałaty układam na talerzu, na środek wykładam plasterki
pomidorków i pokrojoną w plastry, obraną
figę. Składniki sosu mieszam w zakręconym słoiczku, energicznie potrząsając nim kilka
razy. Polewam nim
pomidorki,
figę i
sałatę.
Orzeszki piniowe lekko rumienię na suchej patelni.Oczyszczoną
wątróbkę oprószam lekko
mąką. Na średnio rozgrzanej patelni rozpuszczam
masło, układam kawałki
wątróbki i obsmażam je z każdej strony do zrumienienia. Wlewam
mleko,
solę wątróbkę, polewam ją kremem balsamico, zmniejszam płomień i duszę
wątróbkę ok. 5 minut, przewracając ją w międzyczasie, ewentualnie dolewając
mleka, gdy sos się zanadto zredukuje. Kroję ją w plastry i układam na pomidorach.Pozostały na patelni sos ewentualnie miksuję, jeśli ma być zupełnie gładki, ja nie zdążyłam, bo głodomór czekał ;)
Szynkę zwijam w kokardkę i na suchej patelni rumienię z obu stron, dokładam do talerza. Plastry
wątróbki polewam sosem, całość posypuję orzeszkami.Przepis autorski.


