Sezon na bób rozpoczęty i pierwsza sałatka za mną była pyszna. Podałam ją na obiad (bo ostatnio bardzo często jemy sałatki).Składniki:250 g bobusałata (dowolna)pomidorcebula (może być czerwona)szynka parmeńskaorzeszki pinioweoliwa z oliweklistki mięty1/2 papryczki chilimasło klarowane (2 łyżeczki)parmezansólPrzygotowanie:Bób gotujemy 15-20 minut, odcedzamy, obieramy i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem klarowanym dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i obsmażamy przez 5-10 minut następnie dodajemy orzeszki pinii i smażymy jeszcze chwilę, do miski wrzucamy porwaną na kawałki sałatę, dodajemy pomidora i pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską, ścieramy trochę parmezanu, solimy (u mnie tradycyjnie sól różowa), na samym końcu dodajemy bób z patelni i posypujemy wszystko pokrojoną w krążki papryczką chili, (bób jest ciepły więc im szybciej podamy tym mniejsze prawdopodobieństwo, że sałata nam zwiędnie). Można podawać z grzankami. Smacznego