Wykonanie
Okres grudnia u mnie to czas gdy mój teść kupuje świnię i robi
salami. Dla mnie to okres zajadania się
wątróbką, którą uwielbiam.Fegato alla veneziana, czyli
wątróbka po wenecku jest jednym z wielu tradycyjnych przepisów kuchni weneckiej. Z pewnością jednym z najbardziej znanych na całym świecie po przez niepowtarzalny smak, które łączy w sobie smak zapach wątroby i
cebuli.Sposób przygotowania przypomina bardzo
wątróbkę, jaką robi się w Polsce smażoną z
cebulką, z różnicą, że w Wenecji dodaje się
białe wino, które nadaje lekko wytrawny smak całemu daniu.Początki tego dania, zwanego po wenecku figà àea Venessiana, sięgają czasów Rzymian, którzy używali do gotowania
wątróbki figi, które tuszowały zapach nieco silny wątroby.Z czasem Wenecjanie zastąpili
figi cebulą.Zapraszam ;-)

Składniki dla 2 osób:500 gr
wątróbki2
cebule1 łyżka
octu winnego30 g
masła30 ml
oliwy30 ml
wina wytrawnego białegomąkasól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Wątróbkę oczyszczamy i moczymy w
mleku. Kroimy
cebulę w cienkie plasterki. Rozpuszczamy
masło z olejem na patelni na małym ogniu. Podsmażamy
cebulę, mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec przypaleniu.

Dodajemy łyżkę
octu winnego. Odsączamy
wątróbkę z
mleka, kroimy w plastry i panierujemy w
mące.

Zwiększamy ogień i smażymy
wątróbkę.


Zalewamy
winem.

Smażymy aż
wątróbka będzie miękka . Doprawiamy
solą i
pieprzem .
Wątróbkę możemy podać z polentą.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)