Wykonanie

Na blogu
wątróbka pojawiła się ostatnio dwa lata temu (w przepisie na tajarin con fegatini). Sama nie wiem dlaczego, bo przecież bardzo ją lubię. Może czekałam na ten przepis ;) Jest naprawdę świetny - prosty i smakowity. Pochodzi z książki Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia".
Figi są teraz dostępne w sklepach, więc bez problemu można przygotować tę francuską
sałatkę. Gorzej, jeśli ktoś nie przepada za
wątróbką, czego, nawiasem mówiąc, nie
mogę zrozumieć. Może wynika to z jakichś urazów z dzieciństwa ;) Warto je przezwyciężyć dla pysznego połączenia jej i fig, dopełnionego
tymiankiem i czerwonym
octem winnym.- 1 łyżka
masła- 1
czerwona cebula- 1 gałązka
tymianku- 250g oczyszczonych
wątróbek z kurczaka-
sól,
pieprz- 2 łyżki czerwonego
octu winnego- 100g mieszanej
sałaty- 4
figi-
oliwa1) Na dużej patelni roztopić
masło i dodać
cebulę pokrojoną w cienkie krążki oraz
tymianek.2) Podsmażać na średnim ogniu przez kilka minut, aż
cebula zmięknie i sie przyrumieni.3) Większe
wątróbki przekroić na mniejsze kawałki.4) Oprószyć je
solą i
pieprzem, zwiększyć ogień i usmażyć je według uznania (autorka sugeruje, by
wątróbki pozostały w środku różowe, ale ja za takimi nie przepadam).5) Pod koniec smażenia dodać
ocet winny.6) Wyłożyć na talerze
sałatę i pokrojone w ćwiartki
figi.7) Rozłożyć na nich
cebulę i
wątróbki, skropić
oliwą i posypać
solą i
pieprzem.Czas przygotowania: 25 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 380 kcal