ßßß Cookit - przepis na Ciastka: markizy z kremem czekoladowym

Ciastka: markizy z kremem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Kruche ciastka i czekoladowy krem- to połączenie gwarantuje pyszny smak. Ciastka można przygotować wcześniej, a sam krem zajmie tylko chwilkę, więc nawet na niezapowiedzianą wizytę ciastka mogą być wspaniale:)
Dostałam w prezencie niesamowitą paczkę, która po otwarciu przyprawiła mnie o wielkie zdumienie :) Firma MŁYNOMAG podarowała mi zapas mąki tak wielki, że gdybym była Marią Antoniną, ale taką miłosierną;) i ciastka biednym dać bym chciała, na długo starczyłoby jej ludziom do wypieków ;)
Firma MŁYNOMAG kontynuuje długą tradycję produkcji mąki- młyn, w którym jest mielona to najprawdopodobniej najstarszy działający młyn w Polsce. Mąka jest przygotowywana z produktów najwyższej jakości, z Mazurskich i Warmińskich zbóż. Zajrzyjcie, przeczytajcie, rozgośćcie się w sklepie - mąka jest sprzedawana w doskonałej cenie! Zachwyciły mnie opakowania, każdy rodzaj mąki jest wyróżniony innym kolorem, co wbrew pozorom jest istotne gdy wyjmuję coś z zatłoczonej kuchennej szafki :)
Na razie to moje pierwsze ciastka z udziałem mąki tortowej (kupicie ją tutaj); wrażenie mam bardzo pozytywne, świetnie się zagniata, łączy z pozostałymi składnikami, jest delikatna i gładka. Serdecznie ją polecam.
Ok, dość wstępu, zapraszam na ciastka !
Składniki:
Ciasto:
3 żółtka
200 g. miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
ok. 2 szklanki mąki pszennej tortowej T-450 ze sklepu MŁYNOMAG
szczypta soli
Krem:
1,5 tabliczki mlecznej czekolady
3 łyżki likieru amaretto
3 łyżki gładkiego białego serka typu philadelphia
Przygotowanie:
Żółtka ucieram mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na zupełnie gładką masę, po czym dodaję szczyptę soli, miękkie masło i ucieram do połączenia się składników. Wsypuję 1,5 szklanki mąki, łyżką łączę ją z masą, wykładam ciasto na stolnicę z resztą mąki i szybko zagniatam w jednolite (będzie bardzo miękkie i delikatne) ciasto. Schładzam je w lodówce przez godzinę, po czym rozwałkowuję na 0,5 cm grubości i wycinam kółeczka o średnicy ok. 4 cm. Przekładam je na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20 minut, aż lekko się zezłocą. Wyjmuję i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczam w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej na garnku z lekko gotującą się wodą; dno miski nie może dotykać powierzchni wrzątku). Stopniowo dodaję ją do serka (powinien być w temperaturze pokojowej), mieszam dokładnie razem z likierem. Kremem przekładam po dwa ciastka.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/10/ciastka-markizy-z-kremem-czekoladowym.html